Akik az önkéntesek ébrenlétét szolgálták

Akik az önkéntesek ébrenlétét szolgálták

Kávé, limonádé, péksütemény, nagy mosoly és néhány kedves szó. Így segítette az önkéntesek szolgálatát a 2019-es Csillagpont minden napján az Adna Café.

Hosszú sorok. Összetéveszthetetlen színű türkiz karszalag, rajta sárga betűkkel: önkéntes. Kék, üres poharak. A kínálatot böngésző tekintetek. Kávé és limonádécsodák. Napindítók, energiabombák, vagy frissítők. Közös bennük, hogy édesek, színesek és finomak. A kávézó dolgozói pedig fáradhatatlanul készítik a kívánságokat: ennek a lelkes csapatnak a tagjai bár az Adna Café dolgozói, most ők is a Csillagpont hatszáz önkénteshez tartoznak, hogy az önkénteseket segítsék.

A budapesti kávézó négy évvel ezelőtt indult, a Csillagponton pedig vezetőjével, Ambrus Kyri Noémivel beszélgettünk, aki elmondta: az Adna egy alkoholmentes kávézó, missziós és drogmissziós feladatokat is ellát, valamit az Önkéntes Diakónia Év programmal Magyarországra érkező fiatalok közül néhányan náluk teljesítik szolgálatukat.

Az idei Csillagpont már a harmadik keresztyén fesztiváljuk, két évvel ezelőtt a nagyközönség elé hozták a kávézót, tavaly a Szélrózsán szolgáltak, idén pedig az önkénteseket látják el, amiről egy emberként vallják: „Ezért végtelenül hálásak vagyunk!”

Az önkéntes kávézó mindennapjairól Leisztinger Evelinnel beszélgettünk, akitől még azt is megtudtuk, hogy készül a Cold Brew.

Ambrus Kyri Noémi a Csillagponton szerzett személyes tapasztalatait is megosztotta. Mint mondta, igazi „hazaérkeztem” – érzés alakult ki benne, amikor belépett az ifjúsági találkozó terültére. Csodálattal beszélt arról, hogy már a honlapot böngészve is feltűnt neki, mennyire nagy feladat az előadókat, a programokat és a koncerteket egymáshoz igazítani, „összefésülni”.

Bár az üzletvezető nagyon hálás a Csillagponton töltött időért, hozzáteszi, az Adna Café jövője elég képlékeny ebben a pillanatban, hiszen szeptember elsejétől „önkéntes üzemmódra” váltanak, ahová szeretettel várják a segíteni vágyókat. Az új keretek között is csak az ima erejében és Isten megtartó szeretetében bízhatnak – de abban rendületlenül.

Ha felkeltette az érdeklődéseteket az önkéntes szolgálat jelentkezzetek e-mailben a jeletkezes.cafeadna@gmail.com címen.

Bodnár Lili Anna, fotó: Molnár Emese, Schléger László, Szarvas László

hang: Mikos Tamás