Körbevesz: kilencedszerre is Csillagpont!

Körbevesz: kilencedszerre is Csillagpont!

Az idei Csillagponton azt szeretnénk megmutatni, hogyan vesz körbe mindnyájunkat Isten szeretete, akkor is, ha nem érezzük vagy még nem ismertük fel. 2019-ben ismét Debrecen ad majd otthont a Kárpát-medencei református fiatalok találkozójának, aminek ez alkalommal az egység és a közösség lesz a témája.

Kétévente több ezer, 14 és 35 év közötti Kárpát-medencei református fiatal gyűlik össze öt napra, hogy Istenre figyeljen, majd lélekben megerősödve és ismeretekkel gazdagodva térjen vissza otthoni közösségébe. Jó alkalom ez arra, hogy kapcsolatok épüljenek a magyarországi és a határon túli fiatalok között és ennek segítségével is meg tudjuk élni egységünket.

2019. július 23. és 27. között Debrecen várja a Csillagpontot, a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campuszán rendezzük meg a találkozót. A helyszín és a dátum szimbolikus, hisz Debrecen többször volt már a magyar reformátusság egységesülésének színtere, legutóbb 2009-ben: az egységes Magyar Református Egyház idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Erre a megtartó egységre nézve döntöttünk úgy, hogy a 2019-es találkozó témája a közösség legyen.

A Kárpát-medencei magyar reformátusság a reformáció korában alakult ki, létezését az 1567-es debreceni zsinattól számítjuk. A magyar református keresztyének azonban az első világháború után különböző országokba szakadtak és sokáig elszigetelten éltek, végül határokon átívelő egységüket 2009. május 22-én mondták ki, épp a debreceni Nagytemplomban.

Körbevesz

Ha eljössz a Csillagpontra, reggel áhítatokon, délelőtt a főelőadáson, majd kiscsoportos beszélgetéseken dolgozhatod fel a találkozó központi témáját, az egység és közösség kapcsolatát, délután pedig több, párhuzamosan futó program közül választhatsz majd. A korábbi évekhez képest a délelőtti program változik, a témát az előadás mellett egy személyes történet és egy művészi bemutató segítségével próbáljuk közelebb hozni, de az esték továbbra is áhítattal kezdődnek és koncertekkel folytatódnak majd.

Számunkra azt jelenti Istenhez tartozni, hogy nem vagyunk egyedül, mert körbevesz szeretete és a közösség megtartó ereje. Ez a közösség az, amiben együtt képviseljük Őt és egész országát; egy olyan otthont, ami nemcsak a halál utáni életre szól, hanem épp ellenkezőleg: már a mostani, földire is! Az idei Csillagponton azt szeretnénk megmutatni, hogyan vesz ez körbe mindnyájunkat, akkor is, ha nem érezzük vagy még nem ismerjük. Ezt foglalja össze a júliusi találkozónk vezérigéje, Lukács evangéliuma 17. fejezetének 21. verse is: „Isten országa közöttetek van.”

De mit jelent ez valójában? Mi van közöttünk? Mi vesz körül minket a hétköznapjainkban? Információk, hangok, képek, hírek? Fény és sötétség? Családtagok, barátok, osztály- és munkatársak? De mi közünk van mindenhez? Mi közünk van egymáshoz? Mit tehetünk egyáltalán egymásért? És azt vajon tudjuk, Isten mit tett értünk? A jó hír, hogy van válaszunk, ezért ne félj feltenni kérdéseidet, mert nem vagy egyedül – itt helyed van!

Légy részese!

A Csillagpont különlegessége, hogy – szemben más profi fesztiválokkal – fiatalok szervezik fiataloknak. Ahhoz, hogy létrejöjjön, több száz önkéntes munkája, gondolatai, ötletei, szerető odafigyelése és odaszánása kell.

Ezért keressük az olyan fiatalokat, akiknek van gyakorlatuk a szervezés, adminisztráció, logisztika, étkezés, regisztráció, műszaki háttér, rendezés, kommunikáció, kulturális programok, tudósítás vagy a közönségkapcsolatok bármelyikében, vagy éreznek elhívást az adott területre és szívesen áldoznának az idejükből.

Részletek az önkéntességről.

Az önkéntesek között különleges feladatot vállalnak mindenkori kiscsoportvezetőink, ezért ha örömmel vállalnád, hogy a Csillagpont négy napján 8-15 fő vezetőjeként beszélgetéseket vezess a találkozó témájáról és a délelőttönként elhangzottakról, mindenképp jelentkezz a kiscsoportvezetők közé!

Önkéntesnek jelentkezni 2019. március 27-én (szerda) éjfélig lehet a csillagreg.reformatus.hu/onkentesek/jelentkezes linken. Az önkénteseknek nem kell regisztrációs díjat fizetniük. A résztvevők számára április közepén nyílik meg a regisztrációs felület a Csillagpont honlapján.