Zenei kísérlet

Zenei kísérlet

Paradigmaváltásról, mondanivalóról és a változásról vallottak koncertjük után a Kelemen Kabátban színpadi formáció tagjai, de arra is fény derült, miért ezt a nevet választották. A Csillagpont második afterstage alkalmán Horváth Boldizsárral és Pápay Mihállyal beszélgetett Körösvölgyi Zoltán.

A nagyszínpadi koncertet követően a rajongóknak szerda este is lehetőségük nyílt kedvenceiket kötetlenebb körülmények között meghallgatni. Boldi és Misi készséggel válaszoltak a kérdésekre, már a beszélgetés kezdetén elmesélték, zenekarukat közös iskolai emlékeik hívták életre: Kelemen nevű osztálytársuk előszeretettel hordta kabátját még az órákon is, emiatt a két fiú hamar úgy döntött, egy napon erről a jelenségről nevezi el zenekarát.

„Ezen az estén nagyon jó volt a közönségünk és – bár ezt hivatalból sokszor mondjuk – most komolyan is gondoljuk. A színpadon is elhangzott: ez valószínűleg annak köszönhető, hogy nem fogyasztottatok alkoholt” – mutattak rá a fiúk, majd hozzátették, egy józan közönség sokkal jobban tud figyelni arra, mi történik a színpadon. Misi szerint a jó közönség reagál a dalokra és a hangulatra, olyankor a befektetett energiát kamatostul kapják vissza a fellépők – ezalkalommal ez történt.

A zenekar kisebb fellépésektől jutott el az elmúlt bő négy évben a nagykoncertekig. Boldi és Misi úgy érzik, olyan helyeken játszanak mostanában, melyek illenek hozzájuk – és melyeket szeretnek. „Biztos lesznek majd más típusú fellépéseink is, de ezeken érezzük jól magunkat. Nem tudjuk, stílusunk meddig tartható, egyszer biztos elfárad, de még több mint 10 évet látok benne” – tette hozzá Boldi, aki szerint még nem hozták ki magukból zenei téren a maximumot.

Bár komolytalannak tűnő számaikkal futottak be, úgy érzik, ahogy ők változnak, úgy változik a zenéjük és a dalszöveg is, miközben más helyre kerül a hangsúly. „A változást csak hosszú évek alatt érzékeli a közönség, ritka, hogy amit egy dalban megjelenítünk, az rögtön elérjen hozzájuk, ez mindig hosszabb folyamat” – magyarázta Misi.

„A szakma a kezdetektől tisztel és szeret minket, ebben a közegben gyorsabban terjednek az új stílusok, ennek ellenére sokáig lehet kereszt egy zenekaron, ha első daluk ironikus” – válaszolta Boldi a szövegeikkel kapcsolatos kérdésre. A fiúk arra is felhívták a figyelmet, hogy a popzene szórakozás és nem az a célja, hogy megváltoztassa az életet, ugyanakkor lehet mondanivalója. „Mindig lesz létjogosultsága a mondanivalónak, a lemeznek, ettől függetlenül vannak tiszavirág életű lemezek is” – tetette hozzá Boldi.

Ehhez szorosan hozzátartozik az is, hogy a nyugati popzenét hallgatva megfigyelhető, hogy egyre komolyabb mondanivalója van a szövegeknek, míg ezen a téren Magyarországon a ’90-es évek romboló hatása érvényesül a mai napig. A Kelemen Kabátban tagjai ezen szeretnének változtatni és számaikkal megmutatni, hogy egy zenekarnak nem muszáj egyetlen stílusban játszania. „Kísérletezünk és felvállalunk olyan dolgokat, amiket mások még nem, ennek ellenére néha küzdünk azzal, hogy a mainstreambe sorolnak” – fogalmazott Misi, Boldi pedig hozzátette: „Remélem az lesz majd a jellemző, hogy a következő generációk érzik, érdemes kísérletezni és igenis lehet olyan megoldásokat összerakni, ami azon túl, hogy népszerű, mondanivalója is van.”

Misi szerint egyelőre még ennek a folyamatnak az elején járnak, ugyanakkor ma már egyre kevésbé jellemző, hogy egy-egy szám egyértelműen besorolható valamely stílusba. „Efelé kell kinyitni az emberek gondolkodását” – fűzte hozzá. Ezt a szívén viseli az együttes, Boldi azt is hangsúlyozta, hogy ők arról az irányról érzik, hogy jó, melyet képviselnek: „Addig csináljuk, ameddig energiánk tart. Hiszünk a nyitott hozzáállásban és azt gondoljuk, ez lehet a következő paradigmaváltás a magyar könnyűzenében. Nekünk ez a zenei hitvallásunk, nem kötünk kompromisszumot, önmagunkkal nem megyünk szembe.”

Farkas Zsuzsanna, fotó: Asszonyi Eszter