Ahol saját élmény lesz a Csillagpont témája

Ahol saját élmény lesz a Csillagpont témája

„Mindenkit arra biztatok, ne hagyja ki a kiscsoportos beszélgetéseket, mert ezeken keresztül megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül” – buzdít Kamarás-Horváthy Petra. A Csillagpont délelőttjeire hangolódunk.

A Csillagpontok legfontosabb eseményei a lelki alkalmak és főelőadások, melyeket a kiscsoportos megbeszélések mélyítenek el. Kamarás-Horváthy Petrával, a kiscsoportvezetők koordinátorával arról beszélgettünk, miért is különlegesek ezek a találkozások: „Mindig is szívügyem voltak a kiscsoportos beszélgetések, gondolataimban, imáiban hordoztam ezt a témát.” Pötyi 2009-ben volt először kiscsoportvezető, majd jobbkézként három alkalommal segítette a csoportvezetőket, ebben az évben pedig a vezetőjük lett. „Úgy érzem, az a feladatom, hogy a kiscsoportvezetők pótanyukája legyek. Arra kell felkészítenünk őket, hogy megállják a helyüket bármilyen helyzetben – hangsúlyozza. – Az a célunk, hogy feldolgozzák, elmélyítsék és mindenki számára saját élménnyé tegyék, ami a nagyszínpadon elhangzik és történik.”

A munkacsoportvezető azt is elmeséli, nehéz volt a kiscsoportokat vezetni vágyó fiatalok Csillagpontot megelőző fél éves felkészülési időszaka, mert meg kell tanulniuk, hogy ahány ember, annyi megélés – de annyi új nézőpont is. Idén azonban új lehetőségek lesznek a Csillagponton, hisz a stáb tagjai és a Zsinati Ifjúsági Iroda munkatársai egyetértettek abban, hogy a helyi közösségek erősítése igazán fontos: ettől az évtől a regisztrációs csapattal együttműködve azonos régióból próbálják meg kiscsoportokba osztani a találkozó résztvevőit.

„Mindenkit arra biztatok, ne hagyja ki a kiscsoportos beszélgetéseket, mert ezeken keresztül megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül” – teszi hozzá Pötyi. Mint mondja, ez mindig óriási lehetőség arra, hogy meglássuk: sokan vagyunk, akik Krisztust követjük és akik már neki adtuk életünket. „Mindig jó érzés látni, amikor egy református családba született fiatal olyanokkal találkozhat, akik kamaszként vagy fiatal felnőtt fejjel ismerték meg Krisztust. Így tanulhatunk egymástól, előítéletek nélkül beszélhetünk és áttörhetünk falakat” – magyarázza Pötyi, de azt is hozzáteszi: „A Szentléleknek ez hatalmas tere arra, hogy a fiatalokat egymáson keresztül nyissa meg.”

Valódi egységünk

Emellett Pötyi úgy érzi, az idei téma is fontos lehetőségeket rejt, ezért nélkülözhetetlen, hogy a fiatalok beszélgessenek róla, feltegyék kérdéseiket. „Általában két blokkban érzékelem egyházunkat: a rendszerében és az életben. A közösség, ami körbevesz, egy olyan összefoglaló téma, ami engem személyesen is arra indít, hogy a rendszert és az életet közelítsem egymáshoz” – fogalmaz. A teológus szerint jó volna, ha arra törekednénk, hogy ne a számokban növekedjünk, hanem hitünkben: „Jó lenne, ha nem egzisztenciálisan függenénk a rendszertől, hanem lélekben az életünk Urától. Ennek megélésében segít a közösség.”

Kamarás-Horváthy Petra arra hívja a Csillagpontra figyelőket a találkozón belül és kívül is, hogy megéljék a közösség erejét, ami egyet jelent az Atya szeretetének megtapasztalásával – „hiszen ez a valódi egységünk.”  „Nagyon szeretném, hogy ne csak vallásos, hanem valóban Krisztust követő emberekkel legyenek tele a templomaink – úgy érzem, az idei téma és a kiscsoportos beszélgetések is ezt segítik” – hangsúlyozza Pötyi.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Szarvas László, Szalai Eszter