Legyenek kérdéseink!

Legyenek kérdéseink!

„Azt szeretném, hogy a fiataljaink azon gondolkozzanak, miként tudják úgy alakítani a világot, hogy az egyre jobban hasonlítson Isten országára” – mondja Járay Márton, az idei Csillagpont főelőadója. A teológus-lelkigondozó a mindennapokban is megéli, hogy veszi körbe Isten szeretete, ezért a találkozó délelőttjein örömmel beszél erről nektek. Előbb azonban mi kérdeztük őt.

Járay Márton – vagy, ahogy a legtöbben szólítják, Marci – jelenleg a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében dolgozik, de emellett református teológus és lelkigondozó az Antropos Mentálhigiénés Módszertani központban. Korábban volt beosztott lelkipásztor a Nagyvárad téri Református Egyházközségben és a felekezetközi egyetemi misszió, a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (Mekdsz) vezetője is, most pedig úgy érezte, ezen a nyáron örömmel szolgálna a Csillagponton is.

Őszinte kérdések

„Engem sokáig a börtönlelkészség vonzott, azért is jelentkeztem a teológiára, hogy arrafelé induljak – emlékszik vissza. – Azonban amikor hosszabb ideig jártam börtönbe gyakorlatra világossá vált, hogy nem ez az én utam.” Ezzel egy időben kezdett a Mekdszbe járni, így talált rá az egyetemi misszió.

A főelőadó azt is felidézi, a teológián zártabb világot jelentett az egyetemi élet, mint más felsőoktatási intézmények tanulóinak, de épp ettől volt izgalmas is. „Az elején elzártságnak éltem meg, aztán harmadévre sok minden, amit korábban gondoltam, átalakult bennem és újra kellett építenem a kapcsolatomat Istennel” – fogalmaz. Ebben nagy segítség volt számára a Mekdszben megismert közösség, többek között az akkori titkár, aki mind teológiailag, mind tudományosan hiteles példa volt számára. „Ott sokféle egyetemről voltunk együtt, nekem ezzel nyílt ki a világ.

Megtanultam, hogy mindent meg lehet kérdőjelezni, a baj csak az, ha megmaradok a kérdéseknél.

Nekem ezt jelentette az egyetemi élet: őszintén kérdezni és válaszokat keresni.”

A válaszokból szolgálat lett, kilenc évig volt a Mekdsz főtitkára. „Az ott töltött hosszú évek után éreztem, hogy lassan korosztályt váltok és arra vágytam, hogy olyanok jöjjenek helyettem, akik megtalálják a hangot a fiatalokkal. Ez így is történt, de hálás vagyok, hogy most egy kis időre visszatérhetek és a Csillagponton ismét közöttük szolgálhatok.” 

Alakítsd a világot!

Járay Marci ma is arra buzdít minden kamaszt és fiatal felnőttet, hogy bátran tegyék fel kérdéseiket. „Ennek az időszaknak lételeme a kérdezés. Néha úgy látom, mintha az egyetemisták azt élnék meg, hogy meg kell tanulniuk alkalmazkodni ehhez a világhoz, mert úgy tudnak érvényesülni" – magyarázza. –

Azt szeretném, hogy a fiataljaink inkább azon gondolkozzanak, miként tudják úgy alakítani a világot, hogy az egyre jobban hasonlítson Isten országára.”

Mint mondja, izgalmas figyelni, hogy a felnövő generációk megadják-e maguknak ezt a lehetőséget vagy csupán megtanulnak alkalmazkodni. „Remélem, a Csillagponton együtt gondolkozhatunk Isten országáról és arról, hogy formáljuk ehhez környezetünket” – teszi hozzá a főelőadó.

Ezek tükrében a találkozón közösen kereshetjük a válaszokat arra a kérdésre, hogy is van jelen Isten országa: „Az előadásokon azt vizsgáljuk, hogyan valósul meg mindez bennünk; mit jelent azt megélni keresztyén közösségünkben és hogyan képviselhetjük tágabb környezetünkben.” Járay Marci emlékeztet rá, hogy Jézus is azt mondja, onnan ismerik meg követőit, ahogy egymást szeretik – ezért fontos cél felismerni, hogy tudjuk Isten országát kiábrázolni.

A főelőadó azt üzeni a Csillagpont résztvevőinek, hogy készüljenek nyitottan, sok kérdéssel és őszintén, mert csak így találkozhatunk saját dilemmáinkkal – de a válaszokkal is: „Éljük meg egyenként és közösségben is, hogy vesz bennünket körbe Isten országa.”

Ismerjétek meg az idei Csillagpont lelki programjainak előadóit!

Farkas Zsuzsanna, fotó: Szarvas László, Capras Viktor